articles @ bsohetgrotehuis.nl:

Please login

username

password

Forgot password?

Forgotten password retriever

Please enter your email address:

Kom ook 9 maart!

Op 9 maart doen wij mee aan een conferentie over het eigendom in organisaties. Het Grote Huis heeft geen eigenaars die het bedrijf kunnen verkopen, maar is van zichzelf. Hoe dat werkt? Op 9 maart vertellen wij ons verhaal. Je kunt je aanmelden via www.eigendomsconferentie.nl

  Medewerkers gezocht!

  Wij zijn op zoek naar pedagogisch medewerkers, vooral als invalkracht.

  Wil je de kinderen die bij ons komen een fijne en geborgen omgeving bieden? Waarin ze na school kunnen spelen, rustig lezen of lekker buiten in de boom klimmen? Wij zoeken juffen die ondernemend zijn, in het bezit van een geldig diploma en kennis en vaardigheid hebben vanuit de antroposofische pedagogie.

  Stuur je CV en motivatie toe naar ons toe. Wil je nog meer weten? Dan kun je contact opnemen met Esther Wilzing via estherwilzing@de-sprank.nl. We horen graag van je!

   

   De hoogte in!

   De voorjaarsvakantie is net zo’n periode dat het met het weer alle kanten op gaat. Om dan een week te verzorgen met wat extra activiteiten voor de kinderen nemen we dat weer mee in de plannen. Tot op de vrijdag ervoor keken we naar de weersverwachtingen en de aan- en afmeldingen van ouders om een goed plan te kunnen maken. Gelukkig weten we met elkaar best fijne plekken in Den Haag te vinden. Daar dan de goede keus in maken en puzzelen wie er meegaan, zowel kinderen als juffen.

   Dinsdagmorgen was alles definitief en waren we klaar om naar de Klimmuur te gaan achter het Holland Spoor. We leren eerst over veiligheid en communiceren wanneer je gaat klimmen. We leren ook een sterke dubbele lemniscaat-knoop maken om jezelf te zekeren. Maar zo zal die knoop wel niet genoemd worden. Iemand die hem kent uit de zeilwereld bijvoorbeeld? Als je in zo’n grote hoge ruimte bent met veel mensen en het gaat om elkaar helpen met zekeren dan moet je durven schreeuwen. Het werd ons door de instructeur Sacha, helder en vriendelijk geleerd.

   Het klimmen via kleine uitsteeksels, waar je slechts grip op hebt met vingers en tenen, is voor de meesten nieuw. Een enkeling heeft een beetje ervaring of ook echt veel durf en/of talent. Anderen moesten echt voor het eerst een grens verkennen en soms even overschrijden om toe te mogen geven ‘ik voel me op deze hoogte niet fijn’. Enkelen zijn met 1 maal omhooggaan wel klaar en voelen wat hoogte met hen doet. Voor hen is er een lagere wand waar dikke valkussens onder liggen. Dat blijkt ook een heerlijke klimplek of gewoon leuk om wat te stoeien en krachten te meten.

   Goed ook dat een van de kinderen, na een poos vanaf de zijkant mogen kijken, toch de stap zet en dat vreemde heupschort aan doet om uiteindelijk meerdere keren omhoog te klauteren tot waar hij durft.  Mooi hoe dat gaat. Er is respect voor de uitdagingen en niemand heeft elkaar hier om iets uitgelachen. En als er een paar de nok van de hal bereiken (18 meter hoog!) dan wordt er even gejoeld van vreugde.

   Met 2 dik bestrooide pannenkoeken op gaan we weer terug met de tram. Dat lijkt een attractie op zich. Gezellig kletsen wat we zien, of toch even krachten meten! Enige baldadigheid roept dit ritje met elkaar ook wel op. Misschien waren enkele liever evenwichtskunstenaar geweest in een rijdende en plots afremmende tram. En dat dit nou niet mocht van die juffen…

   Onze oudercommissie

   Sinds het nieuwe schooljaar is er een nieuwe oudercommissie voor Het Grote Huis en de Vrije Speelklas. Wil je nog meer weten? Klik hier. Hieronder stellen Frederique, Lisette en Sharon zich voor:

   Frederique Reddingius, 2 kinderen Finn (5 jaar) bij het Grote Huis en Sophia (3 jaar) op maandag, woensdag en vrijdag bij Juffie Gyenne bij de Vrije Speelklas. Ook ben ik in verwachting van ons derde kindje (in januari verwacht). Ik ben getrouwd met Steven Siblesz (oud leerling van de vrije school in Den Haag) en we wonen in Benoordenhout sinds 4 maanden. We hebben hiervoor 3 jaar in Italië gewoond in de buurt van Trieste. We vinden het erg fijn om weer terug te zijn in Nederland en onze kinderen op de vrije school te hebben. Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te kunnen leveren via de oudercommissie van de Sprank.

   Lisette Gast. Ik ben de moeder van Hannelore en Elvira. Beiden zitten op Het Grote Huis op de dinsdagmiddag. Ik ben getrouwd met Han Rakels en we wonen ook alweer sinds 2014 in Den Haag. We zijn heel erg blij met de opvang van De Sprank en ik vind het prettig dat ik mijn kleine steentje mag bijdragen aan de al hoge kwaliteit van de opvang.

   Ik ben Sharon Shaham en moeder van 2 kinderen. Quentin en Sophie zitten op Het Grote Huis op de dinsdag en donderdag middag. Mijn kinderen hebben het daar zo naar hun zin. Ik vind het leuk en belangrijk om betrokken te zijn bij de opvang van mijn kinderen. Daarnaast hoop ik een bijdragen te leveren aan de Sprank zodat de kwaliteit van de opvang gewaarborgd blijft!

   Vliersap maken

   Toen ik het plan maakte om een keer vlier te gaan plukken met de kinderen (om er limonade van te maken) stond er ineens een kant-en-klare vlierpot te trekken in het Boshuis! Dat was een verrassing van Thea!
   Thea heeft voor alle huizen een heerlijke pot neergezet waar de kinderen vliersap van kunnen maken.

   Daar gingen we dan op een middag na het eten met scharen en touwtjes in de mand en een grote lege pot. Sommige kinderen hielpen de pot met vlierbloesems te vullen en anderen ravotten op het pas gemaaide grasveldje. Daarna gingen we nog langs de mooie margrieten in de duintjes om bosjes bloemen te plukken. Ieder kind met een eigen schaartje……zo ontstonden verrassende boeketjes. Het is zo mooi om te zien: de kinderen die helemaal opgaan in het groen. Dat gun ik elk kind!
   Weer thuisgekomen hebben we de vlier nog helemaal afgemaakt met citroen en water. Omdat het op de grond gebeurde konden de kinderen het helemaal meebeleven en proeven….want citroen is zuur, hoor.
   Toen de kinderen met de overgebleven citroenhulsen wilden spelen ontstonden er met bloemblaadjes nog prachtige stillevens. Prachtig voor op de seizoenstafel!
   Bij het sap drinken stond er een volle pot vlierbloesem te trekken, die heerlijk rook.

   Van de pot van Thea konden we echte limonade maken en de drie kinderen die de honing erdoorheen roerden vonden het heeeeeeerlijk toen ze hun lepel mochten aflikken.
   Dat belooft nog wat voor volgende week als we allemaal vlierbloesemlimonade gaan drinken.

   Dat was weer een mooie lentemiddag in Het Grote Huis

   Groet Juf Corine

    

   Een goed begin in Het Grote Huis

   Wij wensen jullie en jullie kinderen een prachtig nieuw jaar.

   Wij hebben een fijne kerstvakantie gehad waarin we hard hebben gewerkt aan de schoonmaak van alle huizen. De kinderen hebben zelfs meegeholpen met het poetsen en het wassen van de ramen.

   In Het Boshuis is de vloer geschuurd en gelakt waar we heel erg blij mee zijn.
   In Het Strandhuis wordt op het moment hard gewerkt aan een nieuwe keuken, zodat we makkelijker lekkere dingen zoals soep, broodjes, koekjes en chocolademelk kunnen maken.
   In het komende jaar willen we ook in de Boomhut een nieuwe keuken maken en worden de mooie nieuwe kasten geleverd.

   verder zal er op 28 januari een eerste bijeenkomst zijn van de oudercommissie waarin al zes ouders van Het Grote Huis en de Vrije Speelklas hebben plaatsgenomen!

   Ook zullen er in februari twee middelbare scholieren, Michiel en Josse, bij ons hun sociale stage vervullen. Dat betekent dat zij leuke spellen en buitenactiviteiten zullen bedenken en doen met de kinderen.

   Ik heb twee enthousiaste mensen gesproken die bij ons oproepkracht willen zijn. Ik hoop jullie binnenkort aan hen voor te stellen.

   Voor nu wensen we sneeuw en ijs en een echte lekkere winter.

   Vriendelijke groet,
   Esther Wilzing

   Meivakantie

   Beste Ouders,

   We hebben weer een hele fijne meivakantie gehad. Er is veel gedaan en heerlijk gespeeld.
   Juf Mirjam en Thea hebben hieronder iets geschreven om jullie een beeld te geven van deze heerlijke vakantie.

   Dinsdag 28 april vroeg ik de kinderen bij het sap drinken wat ze graag wilden doen vandaag. Er kwamen verschillende antwoorden: op het schoolplein voetballen, binnen blijven, naar de duintjes, verder Uno spelen (waar ze de ochtend mee begonnen waren met zijn tienen). Toevallig ving ik een gesmoezel op over een vergeten vergroot glas om fikkie te stoken!

   Daar kon ik wel wat mee: zullen we vuur maken? Gejuich steeg op en iedereen begon met roepen wat er moest gebeuren en wie er nou de beste stoker was… Ik heb ze aan het werk gezet: eerst hout verzamelen, hout zagen, een vuurplek maken van zand en de vuurkorf halen. Wat zijn ze er druk mee geweest!

   Ze hadden nauwelijks tijd om te lunchen. Na de lunch hebben ze een mooie vuurplek gemaakt. Om het vuur brandend te houden mochten de kinderen die het wilden/durfden er een stammetje opgooien. In een grote kring hebben alle kinderen om het vuur heen gezeten en konden we genieten van lekker warm sap.

   Aan het einde van de middag hebben de jongens heel ijverig gezorgd dat het plein er weer netjes uitzag. De bezems, scheppen en kruiwagens hebben ze, zonder dat ik het hoefde te vragen, zelf naar de schuur gebracht! Ik ben trots op de vuurmannen! Aan het einde van de dag zat ik met een blij gevoel op de fiets weer naar huis.

   Groet, Mirjam

   Op donderdag 7 mei zijn we met een aantal kinderen naar de Rudolf Steiner kliniek gewandeld om samen met de bewoners pizza te bakken. We werden hartelijk begroet, er zaten al bewoners op ons te wachten. Er werden heel wat tomaten en paprika gesneden, onze kinderen deden het voor, en sommige bewoners gingen mee doen.

   Er waren ook kinderen die een praatje maakten met de bewoners, ze waren heel erg verbaasd dat sommige mensen stokdoof waren, en dat ze moesten schreeuwen. De kok kwam ook langs, hij liet zien hoe je een pizza mooi dun en plat krijgt. Alle kinderen mochten mee naar de keuken om de pizza in de oven te zetten.

   Na al het harden werken was er sap en koekjes, de pizza was ondertussen klaar. De kinderen en de bewoners hebben er van gesmuld. We zijn uitgezwaaid, iedereen was tevreden.

   Groeten Sylvia en Thea.

   Poppenspel Het Ezeltje

   Wij zijn op 4 juni met Het Grote Huis naar een poppenspel gaan kijken in de kleine euritmiezaal.

   De poppenspelers vertoonde ‘Het Ezeltje’, een sprookje over een koning en koningin die graag een kindje wilden. Toen de koningin eindelijk een kindje kreeg bleek dit een ezeltje te zijn. Ze zorgde goed voor hun ezeltje maar toen het ezelszoontje zichzelf weerspiegeld zag in een heldere plas water schrok hij zo van zijn spiegelbeeld dat hij het koninkrijk verliet en de wereld introk. Hier leerde hij prachtige muziek maken op de luit en zo ontmoete hij een prinses waar hij uiteindelijk mee trouwde. Aan het eind van het verhaal kon hij zijn ezelshuid afleggen en als een mensenprins verder door het leven gaan.

   De kinderen en de juffen hebben genoten en stil zitten kijken en luisteren naar het verhaal, de muziek en het prachtige decor van het poppenspel, het was een heerlijke middag

   Bezoek schoolorkest

   Afgelopen maandag 8 juni zijn we met de kinderen van Het Grote Huis naar de presentatie van het schoolorkest geweest.
   Niet alle kinderen zijn gaan luisteren, veel kinderen waren fijn buiten aan het spelen in de zon…

   De muzikanten zaten in de grote zaal en hadden speciaal voor ons de voorste rij banken vrij gehouden.
   We hebben geluisterd naar de Intocht van de giganten, Paukenslag en Piraterij. De trompetten waren soms nog best hard, sommige kleuters hielden hun handen tegen hun oren.
   Al met al hebben we genoten en het orkest een groot applaus gegeven.
   Volgend jaar zullen we zeker weer gaan luisteren.